YAWAW - Weblog o webdesignu, CSS, XHTML a moderním vývoji webových aplikací

Menu:
Archív weblogu:
Další odkazy:

YAWAW (Yet Another Weblog About Webdesign) - Weblog o webdesignu

Tento weblog je zaměřen na webdesign, CSS, XHTML a moderní trendy používané při vývoji webových aplikací. Jeho úkolem je (bude) poskytovat zajímavé informace z oblasti vývoje webových aplikací a projektů. Je určen profesionálům i amatérům, chtějícím si rozšířit své obzory v oblasti vývoje webových aplikací.

Nacházíte se v sekci: BlahaSoft.cz >> Weblog >> Archiv

Spuštění nového weblogu

Vítám zde všechny, kteří zavítali na můj nový weblog. V tomto weblogu bych se rád zaměřil na oblast webdesignu a tvorby webových aplikací.

Důvody vzniku tohoto weblogu

V oblasti internetu se pohybuji již nějaký ten pátek a od začátku jsem měl slabost pro tvorbu HTML stránek. Začínal jsem nesmělými pokusy (jistě lze najít moje stránky o Beatles, případně Golden Kids). Tato tvorba je ryze amatérská (a navíc dlouho neaktualizovaná) a podle toho také vypadá, profesionálové by jistě mohli ohodnotit slovem strašné :). Nicméně to je již pár let nazad. Postupem času jsem začal pronikat do tajů HTML, přidružených technologií a webu trochu více a začal jsem spoustě věcí rozumět :)

Tento weblog jsem založil z následujících důvodů:

  • Pravidelně a pečlivě sleduji dění na čaských weblozích s tématikou webdesignu a vývoje webů obecně, a rád bych se tohoto dění aktivně účastnil.
  • Chci dát o sobě trochu vědět odborné i laické internetové veřejnosti.
  • Láká mě to.

Weblog je vytvářen editorem EasyBlog, který se pro moje účely velice dobře hodí a je to skvělý prográmek. Pro vizuální vzhled jsem použil šablonu Víta Dlouhého (která je ke stažení poblíž Easyblogu), kterou jsem dále upravil k obrazu svému.

Pojmenování weblogu

Na poli opensource programů existuje spousta Yet Another prográmků pro různé/stejné účely. I na poli webdesignových weblogů je již docela slušně zaplněno a proto jsem se rozhodl pojmenovat svůj weblog trochu nevšedně (originálně?). Tož tedy Vivat YAWAW!

Zaměření weblogu

V prvé řadě bych rád zopakoval, že toto je můj první blog a proto bude určitou dobu dozrávat (vyvíjet se, měnit). Ze začátku zde proto bude patrně pouze snůška odkazů na články ostatních blogů (Pixylophone, Yuhůův weblog o webu, Sova v síti, DlouhýWeb atd.), které mají za sebou přece jen větší kus cestu než já.

V další fázi (tedy až bude weblog - a já - dostatečně vyzrálý) bych se rád trochu vyprofiloval a zaměřil na oblasti CSS, XHTML, použitelnosti a přístupnosti webových stránek a různých webových aplikací obecně. Snad to nebude dlouho trvat :)

Komentáře k příspěvkům

Spousta weblogů má diskuse a možnost psát komentáře k článkům. Pokud se tento weblog ujme a budu mít čas na napsání správy komentářů, mohlo by se něco podobného objevit i zde. Zatím jsem založil konferenci YAWAW na Pandoře, kam je možné psát komentáře k článkům z tohoto weblogu.

Trochu více o mě

Z mých dosavadních webových projektů (kromě těch amatérských) bych rád zmínil stránky stavebnin a stavební firmy Jan Bláha, které jsou mým prvním profesionálnějším počinem v oblasti internetových projektů (já vím, taky nic moc, ale s něčím člověk začít musí).

V současné době se podílím ve firmě SoftDeC na vývoji intranetové webové aplikace.

Další mojí aktivitou je implementace internetového obchodu. Vycházím z projektu OsCommerce (protože na vývoj vlastního komplexního e-shop enginu mám sice znalosti, ale bohužel ne čas) a přepisuji tento projekt do čistého XHTML a CSS s využitím moderních trendů a přístupů webdesignu (protože stávající HTML výstupy OsCommerce se mi opravdu nelíbí. Po dokončení vývoje by internetový obchod měl běžet na adrese Blahasoft.cz a jeho účelem by měl být prodej softwaru.

V neposlední řadě se snažím dokončit na adrese Blahasoft.cz vlastní internetovou firemní prezentaci (neboť prací živ je člověk), kde bych rád komerčně nabídl svoje služby internetového vývojáře.

První weblogový příspěvek je za mnou, děkuji všem, kdo dočetli až sem, a doufám v brzkou shledanou :)

Autor: Jan Bláha, vloženo: 24. 02. 2004 13:54, Trvalý odkaz Názory 
Zápatí:

Copyright © Jan Bláha, Všechna práva vyhrazena ®
Stránky jsou tvořeny podle kritérií XHTML 1.0 Strict, jsou CSS validní a splňují kritéria přístupnosti Dogma W4.

Weblog je generován offline editorem EasyBlog. Autorem původní šablony je Vít Dlouhý.